piątek, 27 marca 2015

Placuszki naleśnikowe

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sezonowe owoce
  • dżem
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej mąkę.
    Dolej mleko, dodaj proszek do pieczenia, cukier, jajko, masło, owoce sezonowe np.: borówki, jagody lub maliny i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron do zarumienienia.
  3. Podawaj z owocami lub cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz