środa, 25 marca 2015

O kurczę!

Składniki na 5 osób:

  1. Kurczak:
  • 5 filetów z piersi kurczaka
  • 6 łyżek sezamu łuskanego
  • 2 jajka
  • przyprawa typy Vegeta
  • pieprz
  • sól
  • mąka

  1. Sałata:
  • opakowanie mieszanki sałat
  • 1 ogórek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 podłużna, czerwona papryka

  1. Dressing do sałaty:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku

  1. Kuskus:
  • ½ opakowania kaszy kuskus
  • woda
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kurczak:

Piersi kurczaka umyć pod zimną wodą i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Następnie rozciąć każdą z piersi kurczaka i rozbić za pomocą tłuczka i folii spożywczej (żeby kurczak się nie przyklejał do deski). Tak przygotowane kawałki kurczaka przyprawić i odstawić na kilka minut. W jednej misce rozbić jajka i wymieszać z odrobiną soli, a do drugiej miski wsypać sezam. Każdy kawałek kurczaka kolejno obtoczyć w mące, jajku oraz sezamie i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  1. Sałata:

Na ozdobny talerz lub do miski wysypać mieszankę sałat. Ogórka, paprykę oraz pomidorki pokroić i rozrzucić na sałacie. Na koniec, tuż przed podaniem polać całość dressingiem.
  1. Dressing:
Do małego słoiczka wlać kolejno oliwę, ocet balsamiczny i wycisnąć ząbek czosnku. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i zamknąć szczelnie słoiczek. Porządnie wymieszać energicznie potrząsając słoiczkiem aż do połączenia składników. Dressing wstawić na chwilę do lodówki i tuż przed podaniem polać nim sałatę.
  1. Kuskus:
Kaszę kuskus przyrządzić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i posolić.








Gotować każdy gimnazjalista może!

Na tym blogu obalimy mit, że aby dobrze i smacznie gotować trzeba mieć wrodzone zdolności kucharskie. My, gimnazjaliści, jako osoby niezwykle zabiegane często zapominamy, jak należy się odżywiać. Nasza ekipa bierze na barki niezwykle trudne zadanie: nauczymy was zdrowo gotować!

Głodni gimnazjalisci