piątek, 27 marca 2015

Zdrowe odżywianie to również małe przyjemności...

Składniki:

  • 200 g mrożonych owoców leśnych
  • 1 jabłko
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 15 g cukru waniliowego
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, płatki owsiane i ¼ szklanki cukru. Dodaj miękkie masło.
  2. Wymieszaj wszystko tak, aby ciasto łatwo się kruszyło.
  3. Obierz i pokrój jabłka w drobną kostkę.
  4. Wymieszaj kawałki jabłka z mrożonymi owocami, pozostałym cukrem i cukrem wanilinowego.
  5. Do żaroodpornego naczynia włóż owoce i posyp całość kruszonką.
  6. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Placuszki naleśnikowe

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sezonowe owoce
  • dżem
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej mąkę.
    Dolej mleko, dodaj proszek do pieczenia, cukier, jajko, masło, owoce sezonowe np.: borówki, jagody lub maliny i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron do zarumienienia.
  3. Podawaj z owocami lub cukrem pudrem.